De Harvard-methode kent geen verliezers

10-10-2018

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Hoe je effectief onderhandelt op basis van win/win
Veel mensen houden niet van onderhandelen. Ze vinden het spannend en eng. We houden het liever gezellig. Stel je voor dat de onderhandelingen hard tegen hard gaan en ontaarden in een (persoonlijke) strijd…. Maar het kan ook anders! Met Harvard-onderhandelen leer je samen op zoek te gaan naar een win/win-oplossing.

Voorbeeld
Twee kinderen vechten om een sinaasappel. De eerste oplossing waar je aan denkt is: eerlijk delen door de sinaasappel in tweeën te snijden. Maar wat blijkt? Het ene kind eet de vrucht van de sinaasappel en gooit de schil weg. Het andere kind gooit de vrucht weg en gebruikt de schil om een taart te bakken. In dit voorbeeld hadden beide kinderen dus meer plezier van de sinaasappel gehad, als ze eerst aan elkaar hadden gevraagd waarvoor ze deze wilden gebruiken.

Bewezen effectief
Het sinaasappelverhaal is een mooi voorbeeld van Harvard-onderhandelen: je gaat op zoek naar de beste oplossing vóór je de strijd aan gaat, of een compromis sluit waar niemand blij van wordt. De methode is ontwikkeld door een team van wetenschappers, verbonden aan de Harvard Universiteit in de Verenigde Staten. Het wordt veel en met succes gebruikt in de politiek en het bedrijfsleven.

Hoe werkt het?
De Harvard-methode kent vijf spelregels. Eén ervan is: maak het conflict niet persoonlijk en heb respect voor je onderhandelingspartner. Dat zit ‘m vooral in goede communicatie: luisteren, doorvragen, begripvol zijn en met emoties omgaan. Zelfs als de ‘tegenpartij’ niet van plan is om mee te werken (door de feiten verdraaien, te dreigen, of extreme eisen te stellen), biedt de Harvard-methode uitkomst.
Een andere spelregel is: gebruik objectieve criteria. Dat zorgt ervoor dat de emoties niet te veel de overhand nemen. Staaf jouw argumenten bijvoorbeeld met wetenschappelijk onderzoek. Dan is het niet iets wat jij ‘vindt’, maar wordt het een sterk argument in de discussie.
De Harvard-methode is een vriendelijke manier van onderhandelen, die wel wat oefening vergt.

Leer ook Harvard-onderhandelen
Wil jij ook leren onderhandelen volgens de Harvard-methode? Meld je dan aan voor onze 2-daagse training. Daarin maak je kennis met alle spelregels van het Harvard-onderhandelen en ga je uitgebreid oefenen onder begeleiding van een ervaren trainer. Zo krijg je de methode écht goed onder de knie en ben jij straks een gedegen win/win-onderhandelaar.

Op de hoogte blijven van ons trainingsaanbod en future skills? Schrijf je in voor onze Inspiratienieuwsbrief