De Getting Things Done-methode geeft rust in mijn hoofd

13-03-2019

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Eén van de meest gebruikte methodes om efficiënter te gaan werken is ‘Getting Things Done’ van David Allen. Maaike de Keijzer verdiepte zich in deze methode en deed een paar belangrijke inzichten op.

Kun je uitleggen hoe de methode werkt, Maaike?
“Het komt er in het kort op neer dat je met deze methode ‘je hoofd leegmaakt’. Niet-afgehandelde zaken blijven vaak in je gedachten en dat neemt veel hersencapaciteit in beslag. Denk daarbij aan: projecten waarmee je bezig bent, boodschappen die je moet halen, mailtjes die je moet beantwoorden, afspraken die je moet nakomen. Met deze methode zorg je voor overzicht en een systeem om zaken af te handelen. Als je dat eenmaal goed hebt ingericht, gaat het min of meer automatisch. En daardoor hoef je er niet meer constant aan te denken.”

Verbeter je productiviteit. Doe de test!

Hoe gaat dat dan in zijn werk?
“Je begint met het verzamelen van alle ‘lijstjes’ en acties. Alles uit je hoofd, mailbox, bureau etcetera doe je in bakken. Dan ga je ordenen. Hoef je er niets mee: weggooien of archiveren. Vraagt iets om actie en kost het minder dan vijf minuten: direct afhandelen. Dan blijven er een aantal keuzes over: tijdgebonden acties zet je in je agenda. Zijn er acties die je kunt delegeren: doe dat en zet ze op je ‘afwacht’-lijst. Maak een ‘ooit/misschien’-lijst voor dingen die niet dringend zijn en nog even moeten bezinken. De rest belandt op je actielijst. Ook projecten verwerk je op deze manier, dat vond ik één van de belangrijkste inzichten.

Wat heb je geleerd over de aanpak van projecten?
Maaike: “Ik was gewend om een project als geheel op mijn actielijst te zetten, maar daardoor liep ik vaak vast. Want ik wist dan niet precies wat ik moest doen. ‘Getting Things Done’ pakt het als volgt aan: deel het project op in verschillende acties die moeten gebeuren. Ik gebruik daarvoor de mindmaptechniek van Tony Buzan. Dat werkt heel goed voor mij. Want als ik eenmaal een actielijst heb die ik kan afwerken, dan ga ik als een speer."

Maar wat als je alles wat op je lijstje staat, niet direct af kan werken?
“Dan doe je onderhoud, zo noemen ze dat bij deze methode”, vertelt Maaike. “Alle lijstjes neem je minimaal een keer per week door om ze bij te werken. Ook voor het wegwerken van je mail bouw je vaste momenten in, bijvoorbeeld twee keer per dag. Dan ga je aan de slag met je acties. De volgorde van afhandelen hangt af van de situatie, beschikbare tijd en energie en uiteraard van de prioriteit. Aan de hand van je agenda en actielijst werk je de acties weg. Je mailbox is niet meer leidend, die heb je namelijk leeg gemaakt.

Is er nog iets wat er uit sprong qua inzicht?
“Ja, de methode geeft ook handvatten over hoe je projecten kunt ordenen. Belangrijk is dat je in het begin juist nog geen ordening of analyse voor je project maakt. Eerst verzamel je alle acties, dan organiseren, daarna prioriteren. Ik werk nu steeds op deze manier en dat geeft rust in mijn hoofd. Ik heb het gevoel dat ik niets meer over het hoofd zie. Alles is op de rit en dat is prettig. En niet onbelangrijk, ik krijg zo veel meer gedaan.”

De methode van David Allen is beschreven in dit boek.

Test: wat is jouw grootste valkuil voor productiviteitsverlies?

Supereffectief werken is voor veel mensen een uitdaging. Jij zou toch ook het liefste elk klusje snel en zonder moeite klaren? Helaas, we hebben allemaal wel één of meerdere productiviteitskillers. Doe de test, dan weet je wat jouw belangrijkste valkuil is én wat je er aan kunt doen!

> Doe de test!