De één voelt de pijn meer dan de ander

24-03-2021

Met corona thuis

Een jaar na de eerste lockdown zitten we midden in een economische crisis. De één voelt de pijn echter meer dan de ander. En de schuldenberg krimpt. Hoe kan dat?

‘Het valt mee en het valt tegen’, vat Laura van Geest, voorzitter van de toezichthouder op de financiële markten (AFM), de situatie treffend samen. ‘We kregen een jaar geleden een hele harde klap en in het najaar kwam daar nog een harde klap overheen. Maar de veerkracht van de economie lijkt beter dan tijdens de financiële crisis in 2008.’

Sporen nagelaten
Toch hebben de lockdowns van het afgelopen jaar, onder meer vanwege de dips in ons bestedingsbedrag, hun sporen nagelaten. Die krimp in 2020 was de grootste die het CBS sinds de Tweede Wereldoorlog heeft gemeten. Vooral jongeren tot 25 jaar hebben het zwaar. Hun problemen zijn groter geworden in het coronajaar 2020, meldt de Stichting BKR in haar Kredietbarometer. Eind 2019 hadden ruim 32.000 jongeren problemen met betalen; eind 2020 waren dit er ruim 34.000. Dat komt voor een groot deel door de coronacrisis. Veel jongeren werken in de horeca of hebben tijdelijke contracten. Door de pandemie moest de horeca sluiten en werden tijdelijke contracten vaak niet verlengd.

Schulden afgenomen?
Toch blijkt uit de barometer van het BKR dat sinds de start van de coronapandemie het aantal mensen dat in de schulden zit over het algemeen is afgenomen. Het aantal mensen met betalingsproblemen daalde van ongeveer 695.000 eind 2019 naar ruim 657.000 eind 2020. Een ‘vertekend beeld’ vindt schuldhulpverlener en trainer Robin Kaas, want de daling heeft deels te maken met steunmaatregelen van de overheid en coulance van kredietaanbieders. Robin spreekt dan ook van een ‘stilte voor de storm’. ‘Uiteindelijk moet de rekening betaald worden’, aldus Robin.

Robin: ‘Er komt een tsunami aan schulden aan.’

Eindstreep in zicht?
Toch is er reden om positief te blijven. De eindstreep is door de vaccins - als het goed is - in zicht. Marieke Blom, hoofdeconoom van de ING, denkt dat de economie in de tweede helft van het jaar gaat groeien, maar dat faillissementen, stoppers en oplopende werkloosheid die groei enigszins dempen. Marieke: ‘Hoe zich dat tot elkaar verhoudt, gaan we zien.’ Robin is bezorgder: ‘De eindstreep van de besmetting is misschien in zicht, die van de schuldenberg nog lang niet. Hopelijk zijn er tegen die tijd genoeg budgetcoaches en schuldhulpverleners om de mensen die struikelend over de finish komen, op te vangen.’

Robin werkte onlangs mee aan een blog op Springest over de Opleidingen Schuldhulpverlener, Budgetcoach en Bewindvoerder. Lees hier de blog.

Bronnen:

https://nos.nl/collectie/13856/artikel/2372436-een-jaar-corona-zware-economische-crisis-veerkracht-en-risico-s
https://www.trouw.nl/economie/meer-jongeren-met-betalingsproblemen-door-corona~bbd059af/