Cryptocrash!

12-07-2022

Komt het nog goed met de markt voor cryptocurrency?

Cryptocurrency

Meer dan anderhalf miljoen Nederlanders belegden eind 2021 in cryptomunten als bitcoin, ethereum en dogecoin. Gedreven door winstperspectief, mooie beloftes van ‘finfluencers’ en door verveling in coronatijd, stapten vooral veel jonge beleggers in deze ‘munten’. De wittebroodsweken eindigden een aantal maanden geleden abrupt met een koersval en de ineenstorting van onder meer terraUSD. Hoe kon dat gebeuren? Heeft investeren in cryptocurrency nog zin?

Hoe moet het verder met cryptovaluta?
Jarenlang leek er geen rem te staan op de groei van cryptovaluta. De waarde van de bekendste digitale munt bitcoin, in 2009 voor het eerst online beschikbaar, ontwikkelde zich van pakweg 1 euro in het voorjaar van 2011 tot 10.000 euro eind 2017. Van november 2020 tot dezelfde periode vorig jaar, steeg de munt zelfs van 12.000 euro naar 56.000 euro. De grote klap kwam afgelopen mei, toen bitcoin in enkele dagen dertig procent van zijn waarde verloor. Aan de vrije val kwam geen einde: half juni was een bitcoin nog ‘slechts’ 18.000 euro waard.

Stablecoin
Nu horen forse koersschommelingen bij cryptovaluta, die immers niet gebonden zijn aan de waarde van bijvoorbeeld de dollar en niet worden uitgegeven of beheerd door een centrale organisatie. Maar er was méér aan de hand. Ook stablecoin terraUSD, een cryptovariant die wel aan de dollar is gekoppeld en een aanbieder heeft, ging hard onderuit. En wel zodanig dat de visuele valuta in een paar dagen zeventig procent minder waard werd. De oorzaken? In elk geval een sterke afname van actieve beleggers, die de koersen in coronatijd almaar opdreven. Na het opschorten van de coronamaatregelen, verdween hun interesse als sneeuw voor de zon.

Veiligere alternatieven
Daarnaast spelen renteverhogingen en een laag consumentenvertrouwen, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, inflatie en de verschillende crises, een belangrijke rol. Beleggers kiezen in onzekere tijden liever voor veiligere alternatieven. Aangezien er nog geen wetten en regels zijn voor de cryptomarkt, kunnen ze niet op bescherming rekenen. Toezichthouders waarschuwen dan ook voor de vele risico’s van crypto-investeringen. Maar er is inmiddels een ‘vangnet’ in zicht. De EU-lidstaten spraken begin juli af, om de handel in cryptovaluta aan internationale wet- en regelgeving te binden. Zo moeten beleggingsplatformen hun bedrijfsstructuur en IT-systemen aantoonbaar op orde hebben.

Rust brengen
Wet- en regelgeving kan naar inzicht van deskundigen wat rust brengen in de hoog-risico-markt van cryptocurrency. Aan de andere kant is het volgens hen de vraag in hoeverre je de cryptomarkt moet reguleren, want juist de vrijheid van peer-to-peer-transacties maakt beleggen in digitale munten aantrekkelijk. Hoe dan ook, veel cryptobedrijven verkeren nog altijd in zwaar weer. Grote namen als crypto-investeringfonds Three Arrows Capital en leenbedrijf Voyager Digital hebben hun faillissement aangevraagd en Celsius en BlockFi kampen met liquiditeitsproblemen.

Diepste dal bereikt
Cryptocurrency’s keren voorlopig niet terug naar de hoogste pieken. Na de vrije val in mei en juni, zijn cryptovaluta rond hun dieptepunt blijven steken. Ook bitcoin veert niet snel terug. De digitale munt leefde in de eerste week van juli wat op en tikte de 21.300 euro aan, maar is nu alweer 1.000 euro minder waard. Een expert als Sam Bankman-Fried, ceo van cryptobeurs FTX en één van de jongste miljardairs ter wereld, denkt echter dat het diepste dal nu wel is bereikt. De cryptowinter was echter kouder dan hij ooit had durven vermoeden. Of cryptocurrency's ooit nog een gouden jaar als 2021 gaan beleven, is volgens hem afhankelijk van de macro-economische situatie.

Minder angstig
De actuele Crypto Fear and Greed Index biedt beleggers in elk geval wat hoop. Maandenlang gaf deze marktindicator dieprood (‘extreme fear’) aan, maar het metertje gaat nu richting oranje. De markt wordt dus iets minder angstig.