Creatiever en succesvoller worden? Maak fouten!

05-12-2018

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Creatief denken is niet alleen iets wat kunstenaars, schrijvers of reclamemensen dagelijks moeten. Ook de ondernemer, algemeen medewerker óf ambitieuze starter moet regelmatig de creatieve pet opzetten. En dat is niet altijd even makkelijk.

Maar waarom is dat nou zo lastig?
Dat komt omdat wij geleerd hebben om ‘binnen de lijntjes’ te kleuren. Op school, maar ook later in ons werkend leven. Dat stukje precisie, overzicht en zelfs perfectionisme is nu eenmaal onderdeel van onze maatschappij. En om creatief te zijn, is het juist nodig dat wij de vrijheid hebben om dingen uit te proberen. Om eens lekker gek te doen, maffe kleuren te gebruiken of zelfs de muren te beschilderen.

Waarom succesvolle ondernemers durven te falen
Het hoeft niet altijd netjes te zijn, precies en ‘binnen de lijntjes’. Fouten maken mag, móet zelfs. En succesvolle mensen begrijpen dat. Als Elvis Presley’s eerste single niet gefaald had, had hij misschien nooit als icoon ‘the King’ de hitlijsten te verovert. Als Michael Jordan niet eerst uit het school-basketbalteam was gezet, had hij nooit het doorzettingsvermogen gehad om in de topleague te spelen. Bekijk eens deze infographic van bekende ondernemers en zie hoe zij faalden voordat ze succesvol werden.

Welke mindset is daarvoor nodig?
Om te durven falen heb je een andere mindset nodig. Volgens de Amerikaanse psycholoog Carol Dweck zijn er twee soorten mindsets; een statische (fixed) mindset en een op groei gerichte (growth) mindset. Iemand met een statische mindset gaat er van uit dat intelligentie en capaciteiten vaststaan; je kunt het wel of je kunt het niet. Iemand met een op groei gerichte mindset gaat ervan uit dat je het kunt leren.

Met falen en opstaan
De statische mindset remt de ontwikkeling en beperkt de prestaties. Alles draait om het hebben van succes, slim overkomen en geaccepteerd worden. De grootste angst is om dom over te komen of afgewezen te worden. En daarom worden uitdagingen vermeden, want dan kun je fouten maken.

Het is juist de op groei gerichte mindset (de growth mindset) waar ontwikkeling plaatsvindt. Iedereen is in staat om te veranderen, om te leren en nieuwe ervaringen op te doen. Hard werk, toewijding, fouten maken, doen en oefenen staan centraal. Ieder leermoment maakt ons weer een verbeterde versie van wie we zijn. Niets is in beton gegoten en juist ons falen maakt ons iedere keer weer beter.

Aan de slag!
Dus durf te falen. Probeer eens wat uit en schuif perfectionisme aan de kant. Vergeef jezelf als iets niet lukt of wanneer je een fout maakt: dat maakt je juist beter. Betrap je jezelf op negatieve gedachten zoals “dit had ik beter kunnen doen” of “waarom lukt mij dit niet zo goed als dat het hem lukt”? Schuif deze gedachten dan vriendelijk aan de kant of tover ze om tot iets positiefs: “nu lukt het me de volgende keer wel” of “wauw, nog een paar fouten en ik weet precies hoe het moet”. Want zoals Thomas Edison zei: “Ik heb niet gefaald. Ik heb gewoon 10.000 manieren gevonden die niet werken.

Wil jij creatiever leren denken? In de 2-daagse training Creatief Denken in de Praktijk maak je kennis met verschillende creativiteitstechnieken en leer je hoe je nieuwe ideeën verder uitwerkt en in je organisatie brengt.

> Bekijk training