Coronabesmetting via bankpas?!
11-03-2020
Nieuws

Internetcriminelen worden steeds creatiever. Maar niet alleen dat, ze worden ook slimmer en sneller. Een goed voorbeeld: de recente uitbraak van het Coronavirus.
We nemen je mee in vogelvlucht.
Corona-crimineel
The only fear we have to fear is fear itself, stelde Franklin D. Roosevelt. Maar dat was in de vorige eeuw. Vóór de komst van het internet. Anno 2020 dreigt er wel degelijk een gevaar dat niets (en tegelijkertijd alles) met angst te maken heeft: internetcriminelen ruiken hun kans. En daarbij spelen ze handig in op de actualiteit: bijvoorbeeld door consumenten te ‘waarschuwen’ voor Coronabesmetting via de toetsenborden van pinautomaten en door bankpassen zelf.
Over virussen gesproken …
Zo is er een fake-mail in omloop waarin te lezen is dat de Rabobank verplicht is om maatregelen te nemen tegen het virus. Via het gebruik van bankpassen zou het virus zich namelijk snel kunnen verspreiden, zelfs zodra de pas de gleuf van een betaalapparaat nog maar aanraakt. Klanten moeten daarom hun betaalpassen opsturen naar een speciaal laboratorium, waar de passen zullen worden vernietigd. Ook zijn er mails in omloop met het logo van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) erin. De mail waarschuwt mensen voor locaties waar mensen besmet zijn met het Coronavirus. "Er zit een kaart bij de mail en mensen worden verleid daarop te klikken", legt Nick Raedts van Digitale Opsporing uit. "Als je de bijlage opent, heb je kans dat je hele computer wordt versleuteld." Over virussen gesproken….
Mondkapjes-fraude
Een ander voorbeeld van munt slaan uit de Coronacrisis komt van een bedrijf uit Purmerend. Een Brits en een Chinees-Australische onderneming zouden bijna 1,2 miljoen euro aanbetaald hebben voor zo’n 20 miljoen mondkapjes tegen het Corona-virus. Toen medewerkers van de ondernemingen naar Nederland kwamen om de mondkapjes te bekijken, werd er niemand aangetroffen. De zaak is momenteel in onderzoek bij de marechaussee.
Ellenbogen ineen slaan!
Het moge duidelijk zijn: internetcriminelen grijpen alles aan om mensen geld afhandig te maken. Een groep vooraanstaande Europese financiële instellingen – waaronder de ECB en een groot aantal nationale centrale banken – is bezig een systeem op te tuigen dat zorgt voor betere bescherming tegen cybercriminaliteit. Dat zoiets nodig is, is evident. Dat bedrijven goede mensen nodig hebben om een integere bedrijfsvoering te bewaken, is eveneens evident. Het is tijd dat we de handen ineen slaan (dan wel onze ellenbogen tegen elkaar aan ‘boksen’): onze (financiële) gezondheid is immers op meerdere vlakken in gevaar!