030 – 693 23 48

CDFD publiceert slagingspercentages

06-01-2020

Nieuws

Afgelopen dinsdag maakte het CDFD (College Deskundigheid Financiële Dienstverlening) de nieuwste statistieken met betrekking tot de Wft- en PE-examens bekend. In de periode oktober tot en met december 2019 zijn meer PE-examens afgelegd dan in de vorige twee periodes bij elkaar. Vooral in november was het – met 1.827 examens – relatief ‘druk’.

Geen haast met PE
Als we kijken naar de aantallen PE-examens, kunnen we concluderen dat financieel adviseurs aan het begin van de nieuwe PE-periode nog altijd geen haast maken. In de periode april-september 2019 werden totaal 3.345 PE-examens afgelegd. In het laatste kwartaal waren het er 4.332, het aantal loopt dus wel wat op. De grootste groep ging op voor het examen PE Schade zakelijk (2.462), gevolgd door PE Hypothecair krediet (2.044). Deze laatste module blijkt - samen met PE Vermogen - weer behoorlijk lastig. Vooral bij Hypothecair Krediet (gemiddelde slagingspercentage 70,9%) gaat het nog wel eens mis. Het toevoegen van de toetstermen Consumptief krediet speelt hierbij mogelijk een rol. Gemiddeld slaagt 85,6% voor het PE-examen.

Initiële examens
Initieel werden 23.392 examens afgelegd. Slagingspercentage over de periode: 59,4%. Dit is in lijn met het eerdere beeld. Ook hierbij vallen Hypothecair krediet en Vermogen in negatieve zin op. Met respectievelijk 40% en 42% bungelen ze onderdaan de Wft-slagingsketen.

Tip van trainer: verhoog je slagingskans
Trainer Mike begrijpt die lage slagingspercentages voor Hypothecair krediet en Vermogen wel: “Het is gewoon lastige materie. En het is veel. Veel wetten, veel veranderingen. En er is een aantal lastige hypotheekonderwerpen bijgekomen.” Zijn tip om toch geslaagd naar huis te gaan? “Een goede voorbereiding in combinatie met een klassikale trainingen én het oefenen met oefenexamens verhogen je slagingskans met gemiddeld 15%. Dat blijkt elke keer weer.”

Bijzonder examen

In de periode juni tot oktober werden in totaal 78 bijzondere examens gedaan. Slagingspercentage hierbij was 69,2% (gemiddeld).

Meer informatie over PE en Wft vind je in deze Infographic.