CBS en CPB schaden het vertrouwen van jouw klant
31-08-2022
Nieuws

Het zijn verwarrende tijden
Begin augustus kregen we nog te horen dat het ‘verrassend’ goed ging met de economie (aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)) en meenden de media dat de recessie vooral ‘tussen de oren zat’. Nog geen week later maakte het Centraal Plan Bureau (CPB) bekend dat de verwachtingen sinds de jaren 90 niet zo somber waren. En gisteren bereikte ons het bericht dat de inflatie in Nederland in augustus verder is gestegen tot 13,6% (wederom het CBS).
Vanwaar deze verwarrende berichten? Gaat het nou de goede kant op? Of juist niet?
Recessie
Je voelt 'm waarschijnlijk al aankomen: het gaat niet goed. Met een stijgende inflatie, een omgekeerde rentecurve en de oplopende energietekorten stevenen we wel degelijk af op een recessie. Zo voorspellen ook de experts van ABN Amro.
Maar waar kwamen dan opeens die positieve berichten vandaan, enkele weken geleden?
Media aan de haal
De verwarring ontstond volgens financieel expert Ab Flipse toen het CPB en CBS kort na elkaar hun cijfers publiceerden. Het CBS trapte af: het bruto binnenlands product (bbp) was in het tweede kwartaal van 2022 met 2,6% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat was ‘onverwachts’, maar het ging vooral om een terugblik én een momentopname. De media gingen echter met het bericht aan de haal en voilà, ineens ging het helemaal zo slecht nog niet met de economie.
Boodschappen niet afstemmen
Twee dagen later publiceerde het CPB - een instituut dat juist vooruitkijkt - de cijfers en liet weten dat er een koopkrachtverlies van 6,8% op komst is. Een schokkend bericht dat ook weer door de media werd overgenomen. Volgens Flipse is de verwarring het gevolg van enerzijds het feit dat instituten hun boodschappen niet op elkaar afstemmen en anderzijds de kortzichtigheid van de media. Flipse: ‘Het CBS kijkt terug, het CPB vooruit. Van consumenten kun je niet verwachten dat ze dat scherp hebben. Die lezen in één week twee volkomen tegenstrijdige berichten.’ Flipse pleit voor meer samenwerking tussen CBS en CPB en een betere afstemming met de media. ‘Op deze manier wordt het vertrouwen van de consument geschaad’, meent hij.
Consumentenvertrouwen
Het laagterecord van het consumentenvertrouwen in augustus (voor de vierde keer dit jaar verbroken) van -54 tegenover -51 in juli lijkt dit te bevestigen. Consumenten waren de afgelopen 12 maanden nog niet zo negatief over de economie en hun financiële situatie. Verwarrende berichtgeving zal daar zeker aan hebben bijgedragen.
Op de hoogte blijven van actualiteiten, bekijk hier onze Permanent Actueel-abonnementen.