Btw tarieven en vrijstelling

01-04-2019

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Btw tarieven en vrijstelling

Btw tarieven
Op onze website worden alle prijzen exclusief btw weergeven. Op deze manier kun je de prijzen goed vergelijken. Op verschillende producten en diensten gelden namelijk verschillende btw-tarieven. De btw-tarieven worden automatisch toegepast en weergegeven tijdens het bestelproces. Onderaan deze pagina zijn de verschillende tarieven weergegeven in een overzichtelijk schema.

Btw vrijstelling
Lindenhaeghe is een btw-plichtig bedrijf. Sommige instanties en particulieren kunnen geen btw terugvorderen van de Belastingdienst.
Voor deze groep heeft Lindenhaeghe de mogelijkheid om btw-vrij te bestellen en dus een factuur zonder btw te ontvangen. Echter, om de btw-vrijgestelde factuur beschikbaar te kunnen stellen zijn wij genoodzaakt een btw-vrij toeslag van 10% op de totaalfactuur in rekening te brengen.

Kom ik in aanmerking voor btw vrijstelling?
Kun jij of kan jouw organisatie btw terugvorderen, kies dan voor ‘Factuur met btw’. Je draagt 21% btw af aan ons, deze kun je terugvorderen bij de belastingdienst.
Kun jij of kan jouw organisatie géén btw terugvorderen, kies dan voor ‘Factuur zonder btw’. Je betaalt een btw-vrij toeslag van 10%, dit is uiteraard voordeliger dan het betalen van 21% btw wanneer je deze niet kunt terugvorderen.

Voor examens geldt een afwijkende regeling, zie hiervoor het kopje 'examens'.
In sommige gevallen kun je niet kiezen*, bijvoorbeeld bij producten met een vast btw-tarief (dit is ook 21%).
Bij Permanent Actueel (alle varianten) wordt geen toeslag berekend.

Btw-schema factuur
Voorbeeld btw en vrijstelling

We kunnen het verschil het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

1. Je kunt wél btw terugvorderen
Je betaalt bij een cursusprijs van € 1.000,- 21% btw. Je kunt dit terugvorderen bij de Belastingdienst. Je netto investering is € 1000,-.

2. Je kunt géén btw terugvorderen
Je betaalt bij een cursusprijs van € 1.000,- een btw-vrij toeslag van 10%. Je netto investering is € 1100,-. Dit is uiteraard goedkoper dan wanneer we je 21% btw in rekening zouden brengen, die je niet kunt terugvorderen. Je netto investering zou in dat geval € 1.210,- zijn.

Heb je vragen over het nieuwe btw-systeem? Onze medewerkers Klantsupport helpen je graag verder.

Hoe kan ik aangeven dat ik btw vrijstelling wil?
Zodra je gaat inschrijven of een product in je winkelmandje doet en je komt bij de laatste stap “factuur gegevens” zal de optie worden aangegeven. Onderstaand het voorbeeld.

Mocht het zo zijn dat je meerdere producten bestelt waar verschillende btw-tarieven voor gelden, dan zie je de verschillende bedragen altijd bij de eindafrekening. Zo heb je altijd vooraf inzicht in de kosten.

Wanneer gelden welke tarieven en regels?
Helaas kunnen wij niet bij elk product de keus bieden om een factuur zonder btw te ontvangen. De keuze 'btw of btw-vrij toeslag' geldt niet bij producten waarbij de btw een vast percentage bedraagt. Dat is zo bij de zelfstudie en de oefenexamens. Hier bedraagt de btw standaard 21%.
Voor het abonnement Permanent Actueel (alle varianten) is er een keuze voor een factuur met btw of een factuur zonder btw. Een Permanent Actueel abonnement is altijd zonder btw-vrij toeslag.
Ook voor examens geldt een ietwat afwijkende regeling