Ben jij al loopbaanbestendig?

24-05-2017

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Ben jij al loopbaanbestendig?
Het gaat goed met Nederland en dat merken we. De werkeloosheid neemt af en we zijn weer wat minder bang dat we ontslagen worden. Werk je bij een financiële instelling, dan ervaar je dat misschien anders.
Want wat blijkt?
Werknemers van financiële organisaties hebben er volgens onderzoek minder vertrouwen in dat hun baan blijft bestaan dan de rest van Nederland. Het is een van de uitkomsten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die CBS en TNO jaarlijks uitvoeren voor het Ministerie van Sociale Zaken. Maar liefst 41% van de werknemers in de financiële sector maakt zich zorgen om zijn of haar baan. 41%! Dat is veel. Zeker wanneer je het langs de landelijke lat (22%) legt.

Reorganisaties
Het is niet zo gek dat juist ‘onze’ sector zich in woelig water bevindt. Financiële instellingen hebben te maken met een continue stroom van technologische veranderingen. Vernuftige CRM-systemen, de bitcoin, digitale adviestools, big data, de ontwikkelingen zijn enorm. En dat gaat nog wel even door. Allemaal hartstikke fascinerend (en nuttig!), maar deze ontwikkelingen zorgen er wel voor dat financiële instellingen zich eigenlijk voortdurend moeten aanpassen.

Daarnaast krijgen financieel medewerkers meer dan gemiddeld te maken met krimp, reorganisaties en ontslagen (waarbij het een meestal het gevolg is van het ander). Ook dat blijkt uit het onderzoek: bijna de helft van de financiële medewerkers heeft het afgelopen jaar een reorganisatie meegemaakt, terwijl dat in de overige branches gemiddeld 16% is. Onlangs nog besloot een grote verzekeraar een aantal kantoren samen te voegen en verschillende vestigingen op te heffen. Dit leverde misschien niet direct banenverlies op, maar het zorgt wel voor onrust, die weer bijdraagt aan dat onzekere gevoel.

Jezelf zekerder voelen heb je zelf in de hand
De onrust in de financiële sector beperkt zich niet alleen tot de effecten van technologische ontwikkelingen en reorganisaties, aldus het onderzoek. Financieel medewerkers zijn ook vaker aan de beurt als het gaat om hiërarchische veranderingen, een ander werkproces, veranderende regelgeving en productinnovatie. Een beetje baanvrees is helemaal niet zo gek wanneer je al deze onderzoeksresultaten op een rijtje zet.

Gelukkig blijkt steeds vaker dat de financieel adviseur niet bij de (maat)pakken neer gaat zitten. Ook dat blijkt uit het onderzoek: 71% van alle financieel professionals volgde het afgelopen jaar een (of meerdere) opleiding(en), aldus het CBS. En uit eigen ervaring kunnen wij daaraan toevoegen: dat gaat lang niet altijd over Permanente Educatie (PE), maar steeds vaker over een specialistische opleiding, vaardigheidstraining of combinatie.

Leren & trainen
Want er is natuurlijk van alles te doen tegen dat onzekere gevoel. Zorg dat jij je zeker(der) voelt over je competenties en zet in op loopbaanontwikkeling. Zorg dat je een specialist wordt binnen jouw vakgebied (verdieping) of zorg er juist voor dat je breder inzetbaar bent. Train je vaardigheden: leer hoe je prettiger kunt samenwerken met de mensen om je heen, hoe je coachend kunt leidinggeven of hoe je een puike presentatie geeft.

Wij weten uit ervaring wat een goede opleiding of training voor mensen kan betekenen. Meer weten? Wij helpen je graag verder.