Alle financiële remmen los?

12-01-2022

Nieuws

Financiële remmen los

Niet alle ministers waren aanwezig in het werkpaleis van de koning afgelopen maandag. Zo schitterde onze nieuwe minister van Financiën D66-leider Sigrid Kaag door afwezigheid. Haar beëdiging vond vanwege een coronabesmetting digitaal plaats.

Geen financiële kennis
Hopelijk sluit ze snel weer aan want er is werk aan de winkel voor Rutte IV. Van haar ervaring met de portefeuille moet Kaag het niet hebben. Ervaren in de politiek is ze wel. Dat kan een voordeel zijn volgens politicoloog én oud-spindoctor Julia Wouters: ‘Een sterk politiek kompas helpt je bijvoorbeeld op het ministerie van Financiën misschien wel beter dan financiële kennis.’

Investeren kun je leren
Voordeel of niet, de komende tijd wordt het spannend. In elk geval moet er flink wat gebeuren. Nederland staat voor grote keuzes en grote investeringen. De rol van de minister van Financiën is daarbij cruciaal. Het nieuwe kabinet rekent al op een jaarlijks begrotingstekort van 1,75 procent. Want er moeten miljarden naar onder andere woningbouw, onderwijs en kinderopvang. En dan hebben we nog het klimaat, het milieu (want groene ambities) en natuurlijk coronasteun.

Bazooka?!
‘Een doorgeladen bazooka’ wordt er wel gezegd als het gaat over de manier waarop het nieuwe kabinet de problemen te lijf wil gaan. Krachtige termen die passen bij krachtige maatregelen.

Of die krachtige maatregelen ook een voordeel opleveren voor onze branche, zal de komende tijd moeten blijken.