Alarmbellen aan en alle seinen op rood
30-09-2020

Alarmbellen aan en alle seinen op rood: de tweede coronagolf is een feit en het effect op de economie zal niet mals zijn. Toch lijkt de hypotheekrente voorlopig laag te blijven en is het aantal woningtransacties stabiel. Voorzichtig kunnen we concluderen dat het virus minder grip heeft op de woningmarkt dan op een aantal andere sectoren.
Hoe kan dat?
Volgens Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij ANB AMRO, heeft dit in de eerste plaats te maken met het feit dat het coronavirus een ‘externe’ factor is. “Er is niet iets fundamenteel mis in de economie”, aldus Phlippen over de huidige crisis. “Het is het virus waardoor wij stil liggen en waardoor onze nationale productie ineens sterk terugvalt. Bij de financiële crisis bleken er in het hart van de economie een aantal dingen niet op orde. Dat is nu niet het geval.”
Niet te hard juichen
Toch moeten we volgens Phlippen niet te hard juichen. Ze geeft aan dat er bij de ‘vertaling’ van een crisis naar de woningmarkt altijd een vertraging zit. Afspraken lopen, vergunningen zijn aangevraagd en nog steeds heeft het overgrote deel van Nederland een vast contract en is dus werkzeker. Tel daarbij op de nog altijd historisch lage rente en het tekort aan woningen en de prikkel is duidelijk. De vraag is natuurlijk hoelang dit nog zo blijft.
Dalende trend inmiddels zichtbaar
Volgens een onderzoek van Funda is er inmiddels al wel sprake van een dalende trend. Ruim een derde van de kopers en een kwart van de verkopers stellen hun beslissing uit, aldus de woningverkoopsite. Op de website Hypotheekberekenen.nl halveerde het aantal aanvragen voor een gesprek met een hypotheekadviseur. De Nederlandse huizenmarkt zal door de corona-uitbraak kortstondig flink afkoelen, is dan ook de voorspelling van Douwe van Zelm, directeur van TotalWebBoost & Hypotheekberekenen.nl. Ook omdat de bouw soms tijdelijk stilligt en buitenlandse werknemers zijn vertrokken.
Hoop op betere tijden
De vraag is wat adviseurs hier van gaan merken. En op welke termijn. Het verleden biedt weliswaar geen garantie voor de toekomst, maar we kunnen er wel hoop uit putten: pandemieën uit het (recente) verleden zorgden ervoor dat de huizenmarkt weliswaar kortstondig grotendeels stilviel, maar dat niet al te lang daarna een krachtig herstel optrad. Tijdens de SARS-uitbraak in 2003 zakte in Hongkong het aantal huizentransacties volledig in (-72%), maar toen de uitbraak voorbij was, bewoog de huizenmarkt zich weer heel snel naar de oude situatie. Bovendien daalden de huizenprijzen in deze periode maar heel licht. Op basis van de nu beschikbare data lijkt zich in China en Italië eenzelfde patroon te voltrekken als gevolg van de corona-uitbraak.
Kansen op gebied van verduurzaming
Tenslotte kunnen we nog vermelden dat de crisis ook kansen biedt. Bijvoorbeeld op het vlak van verduurzaming van de woning. Zeker nu de rente nog laag is en de huizenprijzen hoog. Van Zelm: “Nu mensen waarschijnlijk langer in hun bestaande huis blijven wonen, zullen ze de opties van energiebesparing en alternatieven voor gas onderzoeken. Daar staat tegenover dat klanten een beslissing over financiering daarvan wellicht nu uitstellen door de onzekere vooruitzichten. Bovendien is de daadwerkelijke uitvoering van een verbouwing een uitdaging op zich, door de uittocht van buitenlandse arbeidskrachten.”
Bronnen:
https://www.banken.nl/nieuws/22635/sandra-phlippen-van-abn-amro-over-hypotheekmarkt-tijdens-corona
https://www.infinance.nl/columns/welke-impact-heeft-corona-op-de-hypotheekbranche/
Douwe van Zelm directeur van TotalWebBoost & Hypotheekberekenen.nl.
Meer achtergrondinformatie download onze e-paper Hyptheekadvies
Lees meer
Misschien vind je dit ook interessant