Adviseurs stellen massaal PE uit door corona

27-01-2021

Finaciële problemen aan het hoofd

Uit de laatste cijfers van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) blijkt dat slechts 25% van alle financieel adviseurs het PE-examen inmiddels heeft afgerond.

Vergeleken bij vorig jaar (meting van maart 2020) is dit een stijging van een magere 10%. Het lijkt erop dat adviseurs hun PE-examen massaal uitstellen, nu ze niet klassikaal kunnen trainen. Adviseurs hebben tot 1 april 2022 de tijd om aan hun PE-plicht te voldoen.

Slagingspercentages
De PE-slagingspercentages daalden het afgelopen jaar met 4% (van 86% naar 82%) waarbij een duidelijke ‘zomerdip’ zichtbaar is. Opvallend genoeg betreft het hier de maanden waarin we wel gewoon klassikaal trainden (juli en augustus). De slagingspercentages van virtual classrooms ten opzichte van klassikale trainingen, ontlopen elkaar niet veel. PE Schade zakelijk en PE Inkomen (respectievelijk 86,2% en 88,2%) gaan aan kop als het gaat om de gemiddelde slagingskans, consumptief krediet is relatief ‘lastig’ (72,3%).

Toetstermenwijziging PE en Wft 1 april 2021
Gezien de huidige lockdown en het geringe verschil in slagingspercentages tussen een klassikale training en een virtual classroom is ons advies om – bij een examen vóór 1 april - zoveel mogelijk te kiezen voor een Virtual Classroom. Zo weet je zeker dat de training kan doorgaan en komt je examen op basis van de toetstermen 2020 niet in gevaar. Wil jij graag een klassikale (examen)training op locatie volgen, kies dan voor een startmoment ná de toetstermenwissel - dus na 1 april - en doe ook na 1 april examen. Dan werk je met het studiemateriaal en de toetstermen 2021.

Meer hierover lees je hier.

Meer informatie over jouw PE training-en-examen vind je hier.

Voor een overzicht van de nieuwe toetstermen kijk je hier.