Advies verbetert het financieel gedrag van mensen

09-08-2022

Nieuws

succes business idea

Onafhankelijke financieel adviseurs zorgen voor gemoedsrust, zekerheid en veiligheid van hun klanten. Zij doen dat door burgers en bedrijven te helpen keuzes bewuster te maken, beter uit te voeren en langer vol te houden.

Advies in Cijfers
Onder het motto: ‘Advies verbetert het financieel gedrag van mensen en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de financiële gezondheid en weerbaarheid van Nederlandse burgers en bedrijven’ laat branchevereniging Adfiz in Advies in Cijfers 2022 zien hoe onze branche het doet. Adfiz maakt inzichtelijk wat de maatschappelijke impact is van onze beroepsgroep, hoe het gesteld is met de financiële fitheid van Nederland en welke verwachtingen er zijn op het gebied van de arbeidsmarkt in deze sector.

Ik kan het zelf
Zo zijn bijvoorbeeld de redenen om wel of niet professioneel advies te vragen in kaart gebracht. Veel mensen die beter af zouden zijn met professioneel advies, zien daar toch vanaf. ‘Ik kan het zelf’, is hierbij de meest gehoorde reden. Direct gevolgd door: ‘Ik doe het liever zelf.’ Internationaal onderzoek bevestigt dit beeld.

Effect op geluk
En dat terwijl huishoudens die wel een financieel adviseur inschakelen dit net zo positief ervaren als het effect van ongeveer 10.000 tot 20.000 euro extra bruto gezinsinkomen per jaar. Aldus een conclusie van Burger & Schepen van Erasmus Universiteit Rotterdam.

Inzichten
Met de uitgave van Advies in Cijfers geeft Adfiz ook dit jaar weer inzicht in de omvang en het belang van de impact van onafhankelijk advies in Nederland. Er is onder andere aandacht voor klantbehoeftes, ondernemerschap en samenwerking in de keten.

Een greep uit de conclusies:

  • Verschillende adviesbarrières vragen om een verschillende benadering*
  • Generatie Z zoekt vooral rechtstreeks en online, bij hypotheek vaker onafhankelijk advies
  • Onafhankelijk adviseur meest vertrouwde financieel dienstverlener
  • Lokaal advies blijft beschikbaar via ruim 7.500 advieskantoren
  • Toezichtkosten blijven stijgen


Meer cijfers en conclusies? Bekijk hier de webversie van Advies in Cijfers

*Bekijk in dit verband ook de training Klantspecifiek Adviseren en vastleggen (start 7-9)

Burger & Schepen, Erasmus Universiteit Rotterdam