Met NLP word je een betere versie van jezelf

De meeste mensen zijn zich maar voor 5% bewust van wat ze doen en hoe ze communiceren. Stel je voor dat je dat kunt verhogen én positief kunt beïnvloeden? Dat is precies waar NLP over gaat. Bewustwording van wat je zelf allemaal kunt bijsturen in je brein en daar naar handelen.

Aan het woord is Remko Grijm, NLP trainer van de Training Associate of NLP. “De woorden die je gebruikt, dus wát je zegt bepaalt slechts 7% van het effect van onze communicatie. Je stem heeft voor 38% invloed en je non-verbale gedrag maar liefst 55%. NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) koppelt de samenwerking tussen onze hersenen (wat we denken), ons taalgebruik (linguïstiek) en ons gedrag en maakt ons bewust van hoe zij elkaar beïnvloeden. Eigenlijk leert NLP je beter omgaan met je eigen, zeer geavanceerde software: je brein.”

Hoe pas je deze kennis toe?

Remko: “Ieder mens heeft zijn eigen voorkeurstaal. De een is meer visueel ingesteld, de ander auditief. In totaal zijn er vier basistalen. Wanneer je weet wat de voorkeurstaal is van je klant, dan kun je hier op inspelen. Bijvoorbeeld door lichaamstaal (spiegelen) en door de woorden die je gebruikt. Communicatie wordt dan veel gemakkelijker. Je kunt je beter inleven in elkaar, dat zorgt voor vertrouwen. Er ontstaat als vanzelfsprekend een klik.”

Persoonlijke ontwikkeling
“NLP richt zich op persoonlijke ontwikkeling”, vertelt Remko. “Het heeft invloed op je flexibiliteit, weerbaarheid en communicatie. Communicatie naar anderen, maar vooral ook tegen jezelf. Wat zegt het stemmetje in je hoofd? Hoe reageer je en helpt dat op de manier zoals je het doet? Laatst stootte ik keihard mijn teen. Dan kan ik heel boos op mezelf worden, of er om lachen. Ik heb zelf de keuze wat ik denk. Daar zijn veel mensen zich niet van bewust, maar het kan een echte lifechanger zijn.”

Financieel adviseurs
Remko is ook Certified Financial Planner (CFP® FFP), Financieel Echtscheidingsadviseur (FEA), Hypothecair Planner (EHP) en heeft meer dan 13.000 financieel adviseurs getraind en gecoacht. Juist financieel adviseurs kunnen veel hebben aan NLP, weet Remko. “Bij het geven van financieel advies is het belangrijk om de goede vragen te stellen. De klant moet je vertrouwen en jou de juiste informatie vertrekken. In financieel advies zijn vooral aannames onhandig en gevaarlijk. Advies wil je immers optimaal laten aansluiten bij de echte onderliggende behoeften, drijfveren en waarden van de klant. Wat de klant zegt, vraagt dus om doorvragen, nieuwsgierigheid én ontdekken, om helder te krijgen wat de klant met die woorden bedoelt. Door NLP weet je hoe gedachten, taal en gedrag elkaar beïnvloeden, bij jou én je klant. De gouden driehoek die het verschil maakt tussen persoonlijk advies en geautomatiseerd advies.”

Handleiding van je brein
“NLP begint met bewustwording: wat is er allemaal mogelijk met je brein. In de eendaagse training gaat het vooral om kennismaken met én het ervaren van de kracht van NLP. Wat denk je, wat zeg je, hoe sta je, hoe loop je, hoe zit je, hoe praat je? Wat doet dat met je brein? En wat gebeurt er als je dat anders doet? Het is een leerzame, maar vooral ook leuke kennismaking met de verschillende technieken, waar we ook mee gaan oefenen. De meeste mensen hebben daarna zoiets van ‘WOW’, dat (ik) dit allemaal kan! Wil je er verder mee, dan is er de 7-daagse Practitioner opleiding. Hierin ga je jezelf echt ontwikkelen. Je leert beter omgaan met je eigen software. Uiteindelijk creëer je door NLP een betere versie van jezelf."

Kennismaken met NLP? In de ééndaagse Training Associate of NLP maak je kennis met de basistechnieken voor resultaatgericht communiceren in werk en privé. > Bekijk training

Meer leren over NLP? Bekijk dan de zesdaagse Opleiding Certified Practitioner of NLP. > Bekijk opleiding

NLP - Neuro Linguïstisch Programmeren
NLP - Neuro Linguïstisch Programmeren