Je eigen leven plannen, dat doe je vooral zelf

Marc Wilhelmus verzorgt de Training Life Planning ‘Van loopbaan naar droombaan’ bij Lindenhaeghe. Een vierdaagse training die ervoor zorgt dat je zelf weer aan het roer staat van je leven, gaat doen wat je écht leuk vindt en waar je energie van krijgt.

“Eigenlijk doe ik weinig tot niets in de training. De deelnemers doen het allemaal zelf”, vertelt Marc. Ik faciliteer, zet de mensen alleen aan het denken en ik laat ze voelen. Als je voelt waar jouw energie zit, dan kun je hiermee aan de slag. Belemmerende overtuigingen en gedachten zitten echter vaak in de weg. Deze weerhouden je ervan om echt te kiezen en in actie te komen. Het grootste obstakel? Geld!”

Geldt dat voor iedereen?
Marc: “Je geldmindset is al van jongs af aan ingebakken. Je krijgt deze mindset vaak van huis uit mee. Sommige mensen zijn zich vaak niet eens bewust van hun geldmindset, ofwel overtuigingen, ervaringen en gedrag met geld. Uitspraken als: ‘Ik moet hard werken voor mijn geld’, ‘Ja maar… ik moet toch mijn huur betalen’ of ‘Een dubbeltje wordt geen kwartje’. Zo bepaalt geld ons leven. Maar hoe mooi zou het andersom zijn: geld is er om ons te dienen als middel voor het leven wat je wel wilt leiden.

Hoe pak je dat aan?

Marc: “In een notendop: ik laat de deelnemers ervaren hoe hun eigen nieuwe vormgegeven leven kan zijn. Emoties zijn tijdens dit proces heel erg krachtig. Door te voelen, komen mensen in actie. We beginnen op dag één met het onderzoeken wat je echte verlangens zijn, hierbij is niets te gek. Ook kijken we naar je eigen geldmindset. Een stukje bewustwording: wat is jouw overtuiging en ervaring met geld en hoe is dat zo ontstaan?

Op dag twee gaan we dan de diepte in. Door levensvragen en allerlei oefeningen creëren de deelnemers een visie op hun nieuwe leven en een plan hoe ze hun leven willen vormgeven. Werk is daar natuurlijk een onderdeel van, maar het gaat dus verder dan dat. Ook allerlei andere belangrijke onderwerpen kunnen aan bod komen, zoals persoonlijke ontwikkeling, ontspanning, hobby’s. Zo creëer je uiteindelijk een optimale werk-privébalans.

Werkt dat altijd?
Meestal wel. Door de emoties die het proces oproept, komen de deelnemers in hun kracht. We creëren hiervoor ook een veilige setting. Voorwaarde voor succes is wel dat je het echt wilt: je nieuwe levensplan maken! Maar meestal gebeurt het gewoon. Dat is heel mooi om te zien en te ervaren.

Op dag drie bekijken we welke zaken er in jouw leven zijn, die je ervan kunnen weerhouden om het leven te leiden dat jij wenst. En wat er nodig is om deze obstakels op te lossen. De oplossing zit altijd in jezelf. We maken een heel concreet actieplan om de zaken die je weerhouden op te lossen. Deze oplossingen zijn onderdeel van het levensplan.

In je eigen omgeving vragen mensen vaak hoe kom je daar dan? Ik noem dat ook wel eens ‘de gekke HOE-vraag’. Hoe je ergens komt, is niet relevant. Je moet jezelf de vraag stellen: wat ga ik doen en wie gaat me hierbij helpen. Ten slotte: wat is je gewenste resultaat? Tijdens de training maakt de deelnemer zijn/haar energie vrij, die nodig is om in actie te komen. Als je iets ten diepste voelt, ga je echt wel bewegen. Dan kom je optimaal in je energie en ben je oprecht naar jezelf. De laatste dag heb je alle bouwstenen om je eigen plan te maken: jouw persoonlijke life planning! Dit nieuwe levensplan presenteren de deelnemers met veel passie. Mooi om te zien, want het komt helemaal uit hun zelf.”

Voor wie is de training?
“Ik kom zelf uit de financiële wereld. Die kenmerkt zich door razendsnelle ontwikkelingen. Robotisering, automatisering. Wat vandaag de norm is, is morgen weer anders. Dat vergt nogal wat veerkracht van financieel professionals, Voor hen kan de training dan ook levensveranderend zijn. Maar eigenlijk gun ik iedereen dit traject. Wat is nou mooier dan regie hebben over je eigen leven en doen wat je echt graag wilt, vanuit je eigen energie en kracht!”

In de Training ‘Life Planning: van loopbaan naar droombaan’ ontwikkel je in 4 dagen een persoonlijk loopbaan- en levensplan. Praktisch en met haalbare doelen. Zo kun jij (opnieuw) richting geven aan je leven en carrière.

> Bekijk de training

Life Planning
Life Planning